Capul este organul principal al corpului uman. Acesta controlează toate procesele, sentimentele etc. În caz de tulburări, în cel mai bun caz, va fi nevoie de ajutorul unui psiholog, dar dacă încep să apară neoplasme sau alte patologii care afectează părți ale creierului, ar trebui să efectuați imediat o investigație IRM cerebral, pentru a preveni consecințele grave.
Indicații pentru IRM-ul cerebral
IRM-ul cerebral este prescris în prezența unor dereglări privind activitatea creierului (atunci când metodele standarte de diagnostic sunt ineficiente), precum și în cazurile de patologie cerebrală severă suspectată, pentru a determina natura afectării, deoarece scanarea prin rezonanță magnetică relevă maladii, chiar și în stadiile incipiente.
IRM cerebral este prescris pentru:
- Diabetul zaharat care afectează sistemul circulator.
- Accident vascular cerebral.
- Amețeli cauzale.
- Dezvoltarea anormală a vaselor cervicale și cerebrale.
- Frecvente migrene, dureri de cap.
- Leziuni ale craniului, oboseală.
- Patologii cardiovasculare.
- Tinnitus, greață cauzală, vărsături.
- Crizele epileptice.
- Dezorientarea în spațiu.
În plus, tomografia prin IRM este prescrisă pentru a determina eficacitatea terapiei prescrise. După realizarea investigației de control, specialiștii vor înțelege cât de eficientă a fost terapia, dacă au apărut complicații, recidiva bolii. Răspunzând la aceste întrebări, specialiștii vor corecta schema de tratament pentru a reduce numărul de medicamente utilizate sau pentru a crește eficacitatea terapiei.
Ce arată un IRM al creierului
În procesul de scanare, medicul nostru primește imagini secvențiale care pot fi combinate pentru a obține imagini tridimensionale în diverse planuri și secțiuni. Dacă descoperă un sector patologic, îl evaluează estimând cauza care a provocat apariția bolii. Drept urmare, pacientul este diagnosticat cu:
- Tumoră de natură benignă sau malignă.
- Malformații congenitale.
- Traumatism cranio-cerebral.
- Sindromul Alzheimer.
- Accident vascular cerebral.
- Scleroză multiplă.
- O anomalie a glandei hipofizare sau a șeii turcești.
- Inflamații în țesuturile / vasele creierului.
Acestea nu sunt toate diagnosticele stabilite prin scanarea IRM. Cu toate acestea, cu cât vă adresați mai repede și supuneți investigației creierul, cu atât este mai probabil să tratați maladia diagnosticată.
IRM al arterelor și venelor creierului
Adesea, IRM-ul arterelor cu contrast este folosit pentru a studia sistemul circulator. Investigația poate fi realizată fără sau cu administrarea agentului de contrast, care introdus intravenos luminează vasele sanguine, ceia ce facilitează studiul întregului sistem circulator și arată chiar tulburări minore ale fluxului sanguin intravascular. IRM-ul vaselor cerebrale arată:
- Structura vasculară anormală.
- Schimbarea ramificării vasculare.
- Starea vaselor capilare, venoase și arteriale.
- Calitatea fluxului de sânge în creier și gât.
Angiografia IRM vă permite să determinați starea vaselor de sânge și dinamica fluxului de sânge.
- Blocaj vascular, anevrisme, stenoză.
- Leziuni ischemice.
- Anastomoze arteriovenoase (malformații).
- Inflamarea vaselor de sânge.
- Hemoragii și nivelul lor.
- Leziuni vasculare.
IRM hipofizar
Glanda hipofizară este una dintre cele mai importante glande hormonale. Este localizată în șaua turcească, divizându-se în zona anterioară și posterioară. Ea este responsabilă pentru viabilitatea sistemului reproductiv, prin urmare, în caz de eșecuri în activitatea sa, oamenii pot avea probleme grave cu funcția reproductivă.
IRM hipofizar este prescris pentru:
- Sindromul Cushing suspectat.
- Pierderea nerezonabilă a conștiinței.
- Activitate hormonală sporită.
- Tulburări ale funcționalității creierului.
- Valorile crescute ale prolactinei.
- Dureri de cap regulate.
- Eșecuri în activitatea altor glande.
- Tulburări de menstruație la femei și funcția erectilă la bărbați.
- Gigantism pronunțat sau nanism (dacă nu sunt genetice).
- Abateri semnificative ale masei corporale (de la normă).
IRM hipofizar este prescris obligatoriu pentru adenom progresiv suspectat, care este un tip de tumoră formată din țesutul epitelial glandular. În ciuda faptului că tumora este benignă, ea poate duce la consecințe grave și poate provoca patologii cerebrale severe.
IRM al sinusurilor paranazale
Sinusurile sunt structuri aerice fiind localizate pe lateral și pe partea superioară a cavității nazale. Există 4 perechi de sinusuri: sfenoidal, etmoidal, maxilar și frontal. Ultimele 2 sunt supuse examinării prin ecografie, iar restul sunt localizate în spatele cartilajului nazal, astfel încât starea lor poate fi evaluată doar prin IRM. În urma IRM-ului sinusurilor paranazale se vor stabili următoarele:
- Tumori maligne.
- Chisturi și polipi.
- Osteomielita (infecția țesutului osos paranazal și nazal).
- Inflamația în țesuturile nazofaringelui.
- Dezvoltare anormală sau defecte structurale.
- Patologie cronică (etmoidită, sinuzită).
IRM al articulațiilor temporomandibulare
Adesea, ca urmare a traumelor, oamenii au amorțeli în zona temporomandibulară, fac clicuri / rigiditate atunci când mișcă maxilarul inferior, dificultăți în mestecarea alimentelor. Aceste simptome indică tulburări care determină efectuarea IRM-ul articulațiilor temporomandibulare.
Datorită invetigației, se poate determina:
- Patologii ale țesuturilor moi, nervoase și vaselor sanguine.
- Tumori.
- Artrită mandibulară cronică.
- Consecințele traumatismului facial.
- Dezvoltarea anormală a articulației temporomandibulare.
Pentru scanare, tomograful folosește unde de rezonanță magnetică, care interzic persoanelor cu obiecte metalice sau electronice să efectueze investigații. Dacă aveți implanturi străine, stimulente electrice sau coroane dentare introduse în interior, informați-vă imediat medicul!
IRM al orbitelor și globurilor oculari
Vă permite să depistați patologiile organelor vizuale de orice natură. Cel mai adesea, procedura este prescrisă pentru leziunile oculare, dar există și o serie de patologii care pot fi tratate numai după efectuarea unei investigații IRM a orbitelor și a globilor oculari.
În timpul investigații se poate determina:
- Prezența inflamației.
- Prezența unei formațiuni de volum.
- Anevrisme, leziuni, tromboze, rupturi ale nervului optic.
- Cauzele scăderii vederii.
- Decolare de retină.
Diagnosticarea la timp poate preveni pierderea vederii, nu întârziați cu diagnosticul! Specialiștii noștrii sunt gata să vă ia în orice moment convenabil pentru dvs. Dacă trebuie să efectuați un IRM cerebral, utilizați serviciile clinicii noastre. Specialiștii noștrii acceptă pacienții cu trimitere de la orice medic sau care doresc să fie examinați de sinestătător. Învestigăm pacienții cu cea mai nouă instalație de Rezonanță Magnetică pe plan mondial. Cu participarea specialiștilor de înaltă calificare, vom oferi rezultatul cel mai precis.